Duurzaam 3D printen

Oceanz stelt u in staat om maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) concreet in te vullen. 3D printen is een duurzame techniek omdat de afvalstoffen tot een minimum beperkt worden en het materiaal wordt hergebruikt (zero/less waste). Bij de ontwikkeling van een product, print Oceanz steeds het benodigde aantal stuks. Op die manier worden onnodig grote aantallen, foutieve producten, afval en faalkosten gereduceerd.

Additive Manufacturing en duurzaamheid

Additive Manufacturing (AM) en 3D printen in het bijzonder, dragen bij aan het verbeteren van de duurzaamheid. Het biedt kansen! Denk bijvoorbeeld aan de verlenging van de levenscyclus van producten en materialen. Producten kunnen namelijk volledig worden afgestemd op de wensen en behoeften van de klant. Daarnaast kan AM een bijdrage leveren bij reparatie, onderhoud en beheer.

Optimaliseren grondstofgebruik

Additive Manufacturing draagt daarnaast bij aan het optimaliseren van het grondstofgebruik gedurende het ontwikkel- en productieproces. De techniek helpt ons om een gesloten ‘materiaalketen’ te ontwikkelen. De productietechniek stelt u in staat producten opnieuw te ontwerpen. Zowel in de design, productie als gebruikersfase kunnen we op die manier efficiënt omgaan met de kostbare grondstoffen. ‘Last but not least’ dragen de nieuwe ‘supply chains’ bij aan het verduurzamen van onze samenleving. 3D printing is uitermate geschikt voor nieuwe samenwerkingsverbanden, nieuwe supply chains, productie in Nederland, etcetera.

Duurzaam 3D printen? Oceanz EcoPowder

Oceanz investeert veel in het onderzoeken om een zo duurzaam mogelijk productieproces te realiseren. Dit heeft geleid tot de introductie van Oceanz EcoPowder. Een uniek duurzaam materiaal dat een bijdrage levert aan uw ‘carbon footprint’. Het materiaal heeft nagenoeg dezelfde eigenschappen als onze standaard Oceanz PA12. Bij uw bestelling kunt u aangeven of u gebruik wilt maken van Oceanz EcoPowder. Door hergebruik van het 3D printmateriaal, hebben we met dit materiaal nagenoeg geen afvalstroom van ons oude poeder en kunnen we ons materiaal duurzaam verwerken. Hiermee wordt 3D printen/prototyping een zeer duurzame productietechniek. Niet alleen voor een goed gevoel, ook de functionele eigenschappen van het materiaal blijven gelijk en de zero-waste belofte wordt hiermee ingelost.

Meer informatie over duurzaam 3D printen en Oceanz EcoPowder?

Neem dan contact op met één van onze adviseurs.