3D printen, wanneer wel/niet?

Wanneer kies je nou voor 3D printen in plaats van gieten, frezen of een andere conventionele productietechniek?

De vraag wanneer wel/niet kiezen voor het 3D printen (van metaal) en wanneer kies je voor welke methode, is niet heel eenvoudig te beantwoorden. Er speelt een aantal belangrijke factoren mee die tegen elkaar afgezet moeten worden. Vijf bepalende factoren op een rij:

1. Afmeting van het product

Hoe groter het product, hoe kostbaarder het is om deze te printen. Dit heeft te maken met de hoeveelheid materiaal die wordt gebruikt maar ook de printtijd die hiermee gepaard gaat.

2. Complexiteit

De wellicht meest belangrijke factor is complexiteit. Want, hoe complexer een onderdeel is, des te sneller het loont om voor 3D printen te kiezen. Wanneer een onderdeel redelijk ‘recht toe recht aan’ is vormgegeven, is het vanzelfsprekend dat deze ook wel te frezen is. Bevat het onderdeel een heleboel inwendige kanalen of dubbel gekromde vlakken, dan biedt 3D printen uitkomst.

3. Projectwaarde

Wanneer het model onderdeel is van een groter geheel, is het belangrijk om de waarde van dit ene onderdeel in te schatten. Het kan namelijk zijn dat de productietijd op de conventionele manier weken duurt. Wat betekent dat dit de time-to-market van het gehele product bepaalt. Door het onderdeel 3D te printen kan het zijn dat dit ene onderdeel duurder uitpakt, maar dat de snelle levertijd uiteindelijk winst oplevert.

4. Seriegrootte

3D printen is geschikt voor kleine serie-aantallen. Maar ook deze afweging is afhankelijk van de afmeting.

5. Functioneel of visueel?

Welk aspect is belangrijker bij het onderdeel? Indien een product puur functioneel moet zijn en de oppervlakte ruwheid van het product niet doorslaggevend is, kan 3D printen een uitkomst zijn. Zodra de focus ligt op esthetiek, bijvoorbeeld een hoogglans product, zal er veel nabewerking plaats vinden. Hiermee stijgen ook de kosten.

Wanneer is 3D printen een geschikte productiemethode?

De vijf bovenstaande factoren bepalen samen of en wanneer 3D printen een geschikte productiemethode is. Daarnaast tellen ook factoren als materiaaleigenschappen, oppervlaktekwaliteit en eventuele supportstructuren die verwijderd moet worden. Kortom, per product wordt bepaald wat de beste productiemethode is.

Meer informatie over wanneer kiezen voor 3D printen? Neem dan contact met ons op!