Een prototype 3D printen mét ISO 13485

3D printen wordt steeds vaker toegepast binnen de medische wereld. Van unieke botten en schedels tot medische instrumenten, apparaten en disposables. Goed voorbeeld is het gebruik van 3D printen voor een klinisch prototype en een zichtmodel van Novioscan. 

noviomini novioscan 3D printen Oceanz.jpg

Novioscan werkt aan ultrageluidsensoren. Op het moment is het bedrijf bezig met de eerste toepassing, de Noviomini. Deze sensor zal worden gebruikt voor het monitoren van de blaasinhoud voor onder meer dwarslaesiepatiënten, kinderen met zindelijkheidsproblemen of incontinente ouderen. De wearable van Novioscan werkt op basis van echotechnologie. Zodra de blaas bijna vol is, geeft de sensor een seintje naar een smartphone en is het tijd om naar het toilet te gaan. Het klinische prototype van de Noviomini wordt nu klinisch getest in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Tegelijkertijd presenteert Novioscan het zichtmodel al op beurzen om te laten zien aan toekomstige gebruikers en mogelijke distributeurs. De Noviomini zal in het derde kwartaal van 2017 op de markt komen.

‘Even’ een proefmodel 3D printen

Voor de behuizing van dit zichtmodel is gebruik gemaakt van 3D printen. Jorien de Jonge, Marketing & Sales Manager bij Novioscan: “3D printen is een makkelijke manier om ‘even’ een proefmodel te printen. Het werkt snel en ziet er ook meteen goed uit. Met een professionele 3D printmethode wordt het model netjes en fijn geprint en kun je het gelijk goed inzetten als zichtmodel”.
 

Klinisch prototype in 3D print

Voor het klinische prototype is ook gebruikt gemaakt van 3D printen. “Het erg praktisch dat het model dankzij de ISO 13485-printmethode kan worden gebruikt in een medische situatie”, voegt Jorien toe. 
 

SLS als 3D printtechniek

Bij het 3D printen voor de Noviomini is gebruik gemaakt van de SLS-techniek. SLS modellen zijn van zeer hoge kwaliteit en geschikt voor het maken van functionele producten, goed werkende prototypes of zichtmodellen. SLS is zeer geschikt voor kleine productieseries.
 

ISO 13485 en 3D printen

Oceanz biedt als eerste 3D printbedrijf in Nederland de mogelijkheid om 3D printopdrachten in PA2200 en PEBA onder de ISO 13485-norm te laten printen. Met het printen onder deze norm verhogen wij onze kwaliteit nog verder. We spelen daarmee in op de vraag vanuit de markt en kunnen onze kwaliteit mede daardoor waarborgen.

De voordelen van ISO 13485

De voordelen van ISO 13485

  • Kwalitatief hoogwaardige productiemethode gegarandeerd
  • Productie voldoet aan de eis van fabrikanten van medische hulpmiddelen
  • Vertrouwd productie-adres voor opdrachtgevers, klanten, gebruikers en patiënten
  • Producten medisch verpakt (indien gewenst)
  • Kwaliteitsbeheersing (o.a. materiaal, eindproduct en reguleren omstandigheden productieproces)
  • Systematisch in kaart brengen van risico’s in onze processen en op producten
  • Inzicht in en continu verbeteren van onze processen en producten
  • Bewustzijn en waakzaamheid van onze medewerkers