Inspiratie: de rol van 3D printen in het werk van mode-ontwerpster Maartje Dijkstra

Maartje Dijkstra is een Nederlandse mode-ontwerpster gevestigd in Rotterdam. Onlangs lanceerde zij haar nieuwste fashion/technology project 'Braindrain' (mensen met kennis die vertrekken). Belangrijk in haar werk is de combinatie tussen technologie, vooruitstrevendheid, styling en handwerk, dat staat voor individualiteit en iets wat uniek is. 3D printen speelt dan ook een rol in haar ontwerpen. 

 

Maartjedijkstrabraindrainned-Oceanz.jpg

Maartje: "De Groningse kostuum/klederdracht uit 1850 was het uitgangspunt voor dit project, een jurk speciaal ontworpen en vervaardigd voor de expositie 'Groninger dracht meets fashion tech'.

Het bombastische, sculpturale ontwerp bestaat uit twee lagen, samengesmolten tot een verhaal. De zwarte delen van de jurk zijn helemaal met de hand 3D getekend met een 3D printer pen, met een structuur dat is geïnspireerd op chitine, de bouwstof waaruit het exoskelet van bijvoorbeeld insecten bestaat. De vele kleine geprinte onderdelen zijn met elkaar verbonden met zwart draad, ook met de hand verwerkt.
 

Oceanz & Maartje Dijkstra 

De gouden elementen zijn 3D geprint en ontworpen samen met ontwerper Vincent Mensink en 3D geprint door Oceanz, afgewerkt met een goud transparante laklaag. De delen zien er strak en glad uit, maar ze hebben een extra dimensie gekregen. Doordat bepaalde delen dunner zijn geprint ontstaat er een lijnpatroon wanneer de LEDS oplichten. Door het gebruik van motoren, die de gouden delen laten bewegen, krijgt het ontwerp een dierlijk gevoel. De delen worden kleppen die eruit zien alsof ze ademen en geluiden van de muziek tot zich nemen en dit terug sturen naar de omgeving.

'Groninger dracht meets fashion tech'
 

De gouden onderdelen van het ontwerp - geïnspireerd op het Groninger oorijzer uit de 19e eeuw - zijn aangesloten op roboticamotoren met witte LEDS erin verwerkt die flikkeren als een stroboscoop op de ritmes en beats van elektronische muziek van producer Newk. Harde, donkere en melancholische muziek is een grote inspiratiebron voor het creëren van mijn werk. Voor dit project heeft Newk melodieën opgenomen van het grote Hins orgel te Leens (Groningen) en onder meer geluiden gebruikt uit de natuur zoals de zee en het scheppen in de aarde als beat. De technische onderdelen zijn geprogrammeerd en vervaardigd door technologie kunstenaars Neon&Landa".De gouden elementen zijn 3D geprint bij Oceanz

Gebruikte Materialen:

  •  Zwart flexibel 3D print filament
  •  Zwarte polyester en zijden draden
  •  PA2200 - 3D printen, afgewerkt met gouden lak
  •  Zwart en goud leer
  •  Gouden elementen, gebruikt voor het styling

 

Over Maartje Dijkstra 

Maartje studeerde aan ArtEZ / HKA Arnhem Nederland, waar ze in 2006 afstudeerde op Fashion Design. In 2005 liep ze een stage bij het bedrijf van Alexander McQueen in Londen. In 2007 begon ze haar eigen High fashion / couture label, Maartje ontwerpt individualistische, sculpturale, progressieve, met de hand vervaardigde modecollecties, accessoires en illustraties.

De ontwerpen van haar collecties zijn allemaal handgemaakte haute couture stukken, ontworpen met de toekomst in het achterhoofd. Haar werk heeft veel herkenbare details. Verbeelding, elektronische muziek, vooruitstrevendheid en individualiteit zijn een grote bron van inspiratie. Daarnaast combineert ze mode met technologie. 

Meer fashion en 3D printen?
Lees dan ook ons blog 3D printen voor fashionitems!

Contactgegevens

Bezoek Oceanz.
Maxwellstraat 21,
6716 BX EDE

T: +31 (0) 318 769 077
E: info@oceanz.eu 
I: www.oceanz.eu