Ubbink kiest voor 3D printen

Ubbink biedt oplossingen voor energie-efficiency en een goed binnenklimaat voor gebouwen in heel Europa. Eén van de toonaangevende producten van Ubbink is de Universele Ubiflex Dakdoorvoerpan 15°-55°. Dit product is een treffend voorbeeld van het inzetten van rapid manufacturing, ofwel 3D printing. 

Wouter van der Waal, Development Engineer van Ubbink:
“Ubbink zocht dertien jaar geleden al naar meer efficiënte en effectieve productontwikkeling. Met de ontwikkeling van de Universele Ubiflex Dakdoorvoerpan  15°-55° maken nu we optimaal gebruik van de kracht van 3D printen binnen ons bedrijf. De overstap naar 3D printing lijkt voor (productie)bedrijven soms een grote stap. Onze ervaring is juist dat het van toegevoegde waarde is in het ontwikkelproces en het ook nog eens heel eenvoudig is”, aldus van der Waal.

Van schets tot prototype binnen een week
“Onze R&D-afdeling heeft vanuit
de schetsen diverse 3D tekeningen aangeleverd bij Oceanz. Deze tekeningen zijn door de professionals gereed gemaakt voor het eerste printproces (SLS printer - nylonpoeder als grondstof). Al binnen enkele dagen hadden wij het eerste tastbare product in handen en konden wij experimenteren op onze testlocatie in Doesburg. Deze prototypes zijn blootgesteld aan wind-, regen- en toepasbaarheidstesten. Op basis van deze testen kon onze R&D-afdeling in zeer korte tijd een volgende stap maken en aangeven waar verbeteringen op
het product noodzakelijk waren. Hierop volgde een laatste 3D print om zeker te weten dat het product geschikt was om een spuitgietmatrijs voor te laten maken, waarmee de definitieve productie van de Ubiflex Dakdoorvoerpan 15°-55° in gang kon worden gezet.”

De voordelen? Gemak, efficiëntie en kostenbesparing!
“Vooral de snelle productiemethode levert ons voordeel op,” aldus van der Waal. “Hierdoor heb je de mogelijkheid om het product uitvoerig te testen en inspecteren. Zouden wij één van deze stappen hebben overgeslagen, dan zou de kans op een fout in de matrijs vele malen groter zijn geweest. Dit had direct geleid tot een financiële tegenvaller van tienduizenden euro’s.”
Ubbink kijkt tevreden terug op de samenwerking met Oceanz. “In 3D Worknet zien we een betrouwbare leverancier. Het bedrijf kenmerkt zich door de goede service en het snel leveren van hoogwaardige producten door middel van 3D printing”, aldus Van der Waal.

Over Ubbink
Ubbink staat voor gemak, in dit geval voor de installateur. Dit heeft geleid tot de Universele Ubiflex Dakdoorvoerpan. Deze dakdoorvoerpan zorgt voor een waterdichte afsluiting van een dakdoorvoer
met een dak en is toepasbaar op daken met een hellingshoek van 15° tot 55°. Met deze pan biedt Ubbink een oplossing voor 98% van de toepassingen (hellingshoeken). Losse schalen zijn hierdoor overbodig en de kans op het maken van fouten is zeer klein.