‘Op elk potje past een 3D-geprint dekseltje’

Plasticum Netherlands (Weener Plastic Packaging Group) is een toonaangevende producent van hoogwaardige kunststof verpakkingsproducten. Plasticum Netherlands ontwerpt, ontwikkelt en produceert ‘Caps & Closures’ onder meer voor grote producenten als Nestlé en Unilever. Het gaat hierbij om alledaagse producten, want minstens 1 op de 3 producten bij ons thuis draagt wel een dop van Plasticum. Om op elk potje een passend dopje of dekseltje te vervaardigen, wordt tegenwoordig volop gebruik gemaakt van 3D printing. 

De verschillende typen sluitingen worden gemaakt middels spuitgieten in hoge volumes. Dit kunnen standaard fabricages zijn, maar ook klant-specifieke producten voor zorgvuldig geselecteerde niche markten. Bij de vervaardiging van de eerste prototypes is de inzet van 3D printing niet meer weg te denken.

Nutri-Line
Goed voorbeeld is Nutri-Line,  een klapdeksel met geassembleerd lepeltje op poedermelk voor baby’s. De verpakking hiervoor is recentelijk verbeterd. Probleem was eerder dat lepels die boven op de poeder lagen door vervoer (trilling) onderin het blik belandden. Ouders moesten hierdoor met de vingers door de poeder om de maatlepel te pakken (niet-hygiënisch). De bevestiging van een lepel ín de deksel voorkomt dit probleem.

Tastbaar prototype
Om dit te kunnen vervaardigen is een 3-delig product ontworpen, bestaande uit een klep, rand en lepel in meerdere maatvoeringen. De 3D tekening van het nieuwe ontwerp is aangeleverd bij Oceanz. Deze tekeningen zijn door de professionals gereed gemaakt voor het eerste printproces (SLS printer - nylonpoeder als grondstof). Al binnen enkele dagen had Plasticum Netherlands het eerste tastbare product in handen. Na goedkeuring van het 3D geprinte prototype, kunnen de doppen en deksels nu in miljoenentallen gemaakt worden met behulp van spuitgietmachines.

Betere onderhandelingspositie
Dankzij het gebruik van 3D printing kan Plasticum Netherlands al in een vroeg stadium een echt model tonen aan de klant. ‘Een fysiek model zegt klanten tijdens het ontwikkelingsproces vele malen meer dan een 3D tekening. Dit versterkt meteen onze onderhandelingspositie’, benadrukt Rik Nuijen. ‘Waar wij eerst weken of maanden op een proef van de modelbouwers of CNC technici moesten wachten, hebben wij dit nu dankzij 3D printing in een paar dagen in handen. Hierdoor kunnen we vroegtijdig verbeteringen aanbrengen, worden beslissingen sneller genomen, is de foutproductie nihil en besparen wij zeker honderdduizenden euro’s per jaar.’

‘Dankzij 3D printing kiezen wij nu voor efficiëntie, kostenbesparing én dankzij de productiesnelheid voor een betere onderhandelingspositie!’

Beste product
Plasticum is zeer tevreden over de keuze voor 3D printing en de samenwerking met Oceanz. Rik Nuijen, Manager Innovation & Development van Plasticum Netherlands: ‘De snelle levertijd (wereldwijd), de constante hoge kwaliteit, de kostenbesparing en volop mogelijkheden om in het productieproces wijzigingen aan te brengen, zijn voor Plasticum Netherlands dé grootste voordelen om voor deze methode te kiezen’. Oceanz. wordt daarbij specifiek genoemd als een partij waarbij persoonlijk contact, hoge kwaliteit en samen zoeken naar de grenzen om het beste product te bereiken hoog in het vaandel staan. 

Plasticum Netherlands/Weener Plastic Packaging Group is een toonaangevende producent van hoogwaardige kunststof verpakkingsproducten. Plasticum Netherlands ontwerpt, ontwikkelt en produceert Caps & Closures. Klanten zijn fabrikanten van zowel multinationale merken als private labels en contract fillers, actief in de persoonlijke verzorging, voedingsmiddelen, huishoudelijke en technische producten.
Plasticum Netherlands wil een toonaangevend topklasse bedrijf zijn gespecialiseerd in innovatieve kunststof verpakkingen en verpakkingsoplossingen met hoge toegevoegde waarde en functionaliteit tegen gereduceerde totaalkosten. Plasticum Netherlands levert de klant oplossingen van ontwerp tot daadwerkelijke eindproductie.