3D geprinte pop voor blinde Danique

‘Eindelijk kan ik mijzelf ‘zien’’ 

Danique is sinds haar 6e jaar blind. Zij ziet wel contouren en contrast, maar geen details. Uiteraard is zij als tiener meer dan nieuwsgierig hoe zij er uit ziet. Haar ouders vatten daarom het idee op om Danique voor haar 16e verjaardag een beeldje van zichzelf cadeau te geven. 3D printing was hiervoor dé oplossing en Oceanz. bleek dé professionele 3D printpartij om dit voor hen te realiseren. 

Blind meisje 3D print-Oceanz.jpg

Om een geschikt bestand te krijgen van Danique, werd zij van top tot teen gescand in Haarlem. Het digitale scanbestand werd vervolgens gestuurd naar Oceanz in Ede. Daar vervaardigt één van de hoogwaardige 3D printers in ongeveer 24 uur een beeldje van 25 centimeter hoog. Het model is geprint in een slijtvast kunststof materiaal (PA 2200). Voor een mooie afwerking is de pop onder meer glad gepolijst en uiteindelijk gekleurd in een hardblauwe tint. Deze kleur is voor Danique namelijk nog enigszins te onderscheiden.

Danique is meer dan tevreden met het eindresultaat: “Dankzij dit beeldje kan ik mijzelf eindelijk echt ‘zien’. Het geeft een heel goed beeld en is heel anders dan bijvoorbeeld het voelen aan mijn eigen gezicht”.  

De Gelderlander (27 mei 2015) schreef hier een paginagroot artikel over.